• Categorie - De demult 13.11.2009 - 02:29

  În după amiaza zilei de azi am avut un program mai deosebit. Am făcut ordine într-o debara la maică-mea acasă, rugat fiind de aceasta de aproximativ un an de zile să fac această treabă, deoarece avea nevoie de spaţiul respectiv pentru a depozita lemne pe timpul iernii. De fapt treaba ar fi trebuit făcută pentru iarna anului trecut! În sfârşit mi-am făcut timp, dar munca murdară care credeam că mă aşteaptă s-a transformat într-o sarcină plăcută când am descoperit acolo fostele mele manuale şcolare care se aflau exact în starea în care au fost lăsate acum mai bine de 20 de ani. Ceva praf pe ele, dar atât. Mama îmi spunea mereu că ea nu aruncă niciodată nimic…

  Şi asta nu-i nimic, să vedeţi cât de incredibil şi miraculos funcţionează mintea umană şi memoria. Eu cred ca cel mai mare mister ramâne creierul uman. Păi, lucruri care le crezi de mult uitate, în realitate nu sunt, ele zac latent undeva în capul tău aşteptând un impuls, o scânteie să iasă la suprafaţă, chiar 20 de ani sau o viaţă întreagă dacă e nevoie.

  Răsfoind la întâmplare câteva cărţi, descopăr la un moment dat un desen, o mâzgălitură făcută cu pixul pe o carte. Şi automat îmi aduc aminte, da… chestia aia am făcut-o atunci la ora de fizică când stăteam în ultima bancă, muream de plictiseală în timpul orei şi afară era cald!

  La altă carte pe copertă am scris cu litere “bold” ‘Fancy – I’m in Shock’, un hit al anilor ’80. Mi-am amintit pe loc melodia care poate n-am mai ascultat-o de atunci, cât şi faptul că o aveam înregistrată pe o casetă audio marca BASF.

  Cărţile astea ar merita expuse în vitrină, păcat că deocamdată spaţiul nu-mi permite. În orice caz mă bucur enorm că le-am descoperit în stare bună. Rămân un etern pasionat de antichităţi şi vechituri. Lucrurile vechi întotdeauna au valoarea şi farmecul lor aparte.

   

  Manuale Scolare

   

  Manuale vechi

   
  Fizică IX (1965), Aritmetică I (1974), Limba Franceză II, IV, X, XI (1975), Circulaţia Rutieră I-IV (1976), Geografia Judeţului Arad III (1978), Chimie VII, IX, X, XI (1979), Geografie VII (1979), Istorie Universală Modernă şi Contemporană VIII (1979), Limba Latină VIII (1981), Algebra V, VII, VIII, IX, X, XII (1982), Fizică IX, X, XI (1982), Istoria Contemporană a României X (1982), Probleme de Chimie VII-VIII (1982), Cunoştinţe Economice IX (1982), Geografie Fizică Generală IX (1982), Istoria Modernă a României IX (1982), Cunoştinţe Social Politice X (1983), Geografie Fizică Generală şi Geologie IX (1983), Biologie X (1983), Geometrie VI, VII, VIII, XI, (1984), Istoria Antică şi Medie a României VIII (1984), Limba Română – Lecturi Literare VIII (1984), Geografia Republicii Socialiste România VIII (1984), Limba şi Literatura Română VI, VIII, IX, XI, XII (1985), Economia Politică a Partidului Comunist Roman XI (1989)

  Etichete: , , ,

  Dacă ţi-a plăcut, trimite mai departe:

  Twitter FaceBook YM eMail
  Lenjerie.ro - 16% comision
 • Alte articole interesante

  Loading...

 • 5 comentarii

  WP_Modern_Notepad

  • Farmacie online

   Nu mi-a trecut prin cap sa pastrez cartiile eu le aruncam ca la vremea aia ma bucuram ca scapam de scoala:)


  • Lennon

   Ai dreptate in cele spuse, Adrian! Creierul uman are atatea taine, si viata e prea scurta pentru a putea “supraveghea” ca sa zic asa, tot ce se descopera referitor la acest subiect.
   Am recitit o carte dupa foarte multi ani, si va rog sa ma credeti ca la recitire mi-au revenit in minte exact aceleasi scene pe care le “vedeam” cand citeam prima data, si lasam imaginatia sa faureasca scenele actiunii cartii, scene pe care le-am revazut, cum spuneam dupa ani de zile.

   O chestie mi se pare nepotrivita (spun “mi se pare”, deci nu ma judeca gresit!), anume ca vorbesti despre manuale foarte vechi, referindu-te la anii 80, si la insemnarea facuta cu pixul. Au revenit amintiri oarecum dragi din anii aceia? Candeste-te la mine care as vrea sa revad cartile de citire din primii ani de scoala, adica inceputul anilor 60, cand nu aparuse pixul, dar disparuse “tablita cu condei” pe care o folosise mama in anii ei de scoala primara! Aparuse demult timp, CREIONUL pe care l-am folosit pana in clasa a III-a. Intr-a IV-a, ni s-a dat voie sa scriem cu tocul dotat cu penita pe care o “inmuiam” in cerneala.
   Mi-e dor de cartile mele, care au fost depozitate tot in podul casei, dar pe care mi le-au ros soarecii in toti anii care au urmat.
   Dece nu m-am speriat la gandul ca vor disparea astfel dragile mele carti? Pentru ca asa sunt copiii: li se pare ca timpul sta pe loc, eventual viitorul este minunat. Nu stiam ca viitorul ne va vorbi in amintiri despre trecut.
   Totul este IREMEDIABIL pierdut!

   Spuneti-mi, cei care stiti, unde pot gasi o carte de citire de clasa intaia, sau de limba romana din anii 1960-1965?


  • Andrian

   @Lennon – Iti multumesc pentru comentariu, asa-i, cand esti copil ti se pare ca ai o eternitate in fata si totul este roz, cand iti dai seama ca nu e chiar asa, e prea tarziu. Va veni si vremea cand vom trai NUMAI din amintiri.


  • mihaela

   Buna!
   Mi-a placut la nebunie postul tau!
   De maine ma apuc sa caut ceva manuale vechi prin Bucuresti poate mai gasesc. Eu am avut si le-am dat! Iar acum imi vine sa ma bat singura pentru ca am facut o asemenea crima!
   Asa imi trebuie invatatura de minte! Sper doar sa gesesc ceea ce ma intereseaza pe la anticariate pentru ca pe net vad ca nu am prea multe sanse!


  • Andrian

   @mihaela – cu alte cuvinte ti-ai dat de pomana amintirile dragi si acum iti pare rau, nasol.

  Scrie un comentariu!

 • Go to Top

Web conections

Alte articole

Comentarii recente

 • Imi plac la nebunie motoarele, dar mi-e frica de d... »
 • @yooo - absolut toate detaliile sunt descrise aman... »
 • Daaaa m-am convins.....si eu am primit unul din pl... »
 • Salut all...am si eu o intrebare...cum fac sa moni... »
 • @Dyeve - si mie imi place vintage-ul, o lume facin... »
 • Awwww! Ce mistoace sunt! Benefice sau nu aceste re... »
 • @Versuri - se spune Hayabusa, aia le da clasa la t... »
 • Le-am mai vazut:)).Caterinci pe acolo. »

Mie îmi plac filmele vechi!